Vleesloos eten in Tokyo

by Maaike, 9 March 2018

Over het algemeen was de vega-experience in Japan sub-optimaal, zeker in vergelijking met landen als Thailand en Indonesië. Je hebt als vegetariër te maken met een aantal hindernissen: ze eten veel meer vlees in Japan dan je zou denken, je kan niet altijd de menu-kaart lezen, maar je kan ook niet verwachten dat mensen Engels spreken, dus communiceren over je dieetwensen is soms lastig. De gok nemen met een gerecht als je geen vlees eet zou ik echt niet aanraden. Zeker bij gerechten als ramen kan je er gewoon vanuit gaan dat er varkensvlees in zit.

Daarmee wil ik niet suggereren dat het onmogelijk is om als vegetariër Japan te bezoeken, maar het is een stuk lastiger dan ik zelf van tevoren had verwacht. Bereid je goed voor, zeker als je kleinere plaatsen wilt bezoeken.

Gelukkig kan je in Tokyo wel terecht bij een aantal écht vegetarische restaurants.

AIN SOPH. JOURNEY SHINJYUKU アインソフ ジャーニー 新宿店

Dit is een veganistisch restaurant met een absoluut heerlijk menu. We hebben er twee keer gegeten en allebei de keren was het genieten. Vooral de groene thee pannenkoeken waren goddelijk! Het is wel redelijk prijzig. Dit restaurant heeft meerdere vestigingen, maar die hebben wij niet geprobeerd. Zoek in Google Maps naar “AIN SOPH” en je vindt de andere vestigingen in Tokyo.

pannekoeken

curry

Veganic to go ヴィーガニックトゥーゴー

Als je een burger-craving hebt kun je hier terecht. De eigenaar is een Fransman en hij weet een lekkere burger te maken. Je krijgt er standaard geen frietjes of iets dergelijks bij en het is wederom redelijk prijzig, maar gelukkig is er een McDonald’s vlakbij om nog even wat frietjes te halen.

T’s Tantan | T’s たんたん 東京駅京葉ストリー

We waren al anderhalve maand in Japan en ik had nog steeds geen ramen op, omdat het maar niet lukte een variant te vinden zonder varkensvlees. Gelukkig lukte het uiteindelijk in Tokyo! In het Japan Rail station Tokyo zit dit restaurantje verstopt. Hier is alle ramen veganistisch en kan je dus naar hartelust bestellen. Sommige soorten zijn ontzettend pittig!

ramen

Algemene tips:

Ootoya 大戸屋 ごはん処 上田住吉店

Als je gezond, goedkoop én traditioneel Japans wilt eten, ga dan naar Ootoya. Qua veganistische optie is er alleen de tofu, maar je krijgt er ook altijd rijst, miso, salade en eventueel bijgerechten bij. En je betaalt omgerekend maar 7,50 voor een hoofdgerecht, inclusief gratis thee en water. Ootoya is een keten, dus je vindt in elke stad veel restaurants. We hebben hier best vaak gegeten als de frustratie over het gebrek aan vega-opties weer eens toenam. Service en kwaliteit zijn top.

MUJI 無印良品

Muji is een winkel waar je kleding, cosmetica en nog véél meer kwalitatief goede spullen kunt kopen (het is een soort kruising tussen een HEMA en IKEA), maar je kunt er ook lekker eten. In veel filialen hebben ze een soort kantine, waar je voor niet al te veel geld buffet-style kan eten.

Het is Japan, dus kies eerst een tafel waar je je jas en al je waardevolle spullen kunt laten liggen en dan ga je langs het buffet waar je een aantal gerechten kunt kiezen. Het is niet allemaal vleesloos, maar er zijn genoeg vega-opties. Ze zijn niet heel scheutig met de porties zoals je kunt zien op de foto, Japanners zijn vast niet voor niets zo slank ;-)

muji eten

Italiaans eten

Tijdens een van onze zoektochten naar een restaurant met vega-opties waren we al drie restaurants afgegaan en steeds mislukte het. Uiteindelijk ben je dan gewoon blij als je een pizzeria tegenkomt en je zeker weet dat je in ieder geval een pizza Margherita kunt bestellen.

Als je geen veganist bent, maar wel vegetariër, sla dan vooral niet de Italiaanse restaurants over. Wij hebben behoorlijk veel pizza en pasta gegeten in Japan. Ze zijn er niet eens heel slecht in! Als je even echt niet meer weet wat je moet eten, dan is een lekkere pizza altijd wel een fijn vooruitzicht.