Rustige plekken in Tokyo

by Maaike, 9 March 2018

Tokyo is de drukste metropolis ter wereld en dat merk je ook wel als je er rondloopt. Vooral op de stations Shibuya en Shinjuku heb je soms het gevoel dat het efficiënter is om óver de hoofden van mensen heen te lopen in plaats van er tussenin. Maar ja, om van A naar B te komen moet je je in die mensenmassa begeven. En reis je tijdens de spits in Tokyo dan moet je er niet gek van op kijken dat er mannetjes op het perron staan die mensen in de trein duwen. Kortom, soms ben je even toe aan een moment van rust. Maar waar vind je dat dan!?

drukte

Een algemene tip is dat je voor de rust beter op een doordeweekse dag de bekende dingen kunt bezoeken. In het weekend is het in Tokyo sowieso overal gigantisch druk, ook in de parken. De Japanse bevolking slaaft 5 dagen per week (veelal op kantoor) en gebruikt het weekend dus om te shoppen, te relaxen in het park en dan is het sowieso heel moeilijk om een rustige plek te vinden in deze stad.

Ook moet je het begrip “rust” met een Japanse korrel zout nemen. Het land is nou eenmaal erg druk bevolkt, dus in de stad zijn er altijd wel mensen om je heen. Er is echter een groot verschil tussen op het station door de mensenmassa heen waden, of in een park zitten. Verwacht bij deze tips dus wel enige stads-drukte, een complete oase van rust zul je hier niet vinden.

Isetan dakterras 伊勢丹 新宿店

Midden in Shinjuku is al rustige plek te vinden, in een winkelcentrum. Het Isetan warenhuis is heel mooi om in rond te lopen en in de kelder vind je er heerlijk eten. Onze tip is dan ook om eerst even die kelder te bezoeken, wat lekker eten te scoren en daarmee naar het dakterras op de 8e verdieping te gaan. Het dakterras is eigenlijk een mooie tuin met bankjes. Je zit er relatief rustig en als de zon schijnt kun je zeker genieten van deze relatief windstille plek.

Shinjuku Gyoen National Garden 新宿御苑

gyoen

Heb je behoefte aan nog meer natuur en rust, dan kun je naar Shinjuky Gyoen garden gaan. Je betaalt een kleine vergoeding van 200 yen om er binnen te komen, maar de tuin is groot! Je kan er zeker wel een uur in rondlopen en er zijn heel veel bankjes om rustig te zitten. Daarnaast zijn er mooie bloemen en bomen te bekijken, wat wil je nog meer.

Institute for Nature Study 国立科学博物館附属自然教育園

nature

Dit is meer een klein bos en hier was het echt heel rustig! Zeker bij toeristen leek dit vrij onbekend, de andere bezoekers waren allemaal Japans. De entree is 310 yen, maar dan waan je je even in een bos. En dat terwijl je echt midden in de stad bent!

Odaiba Beach おだいばビーチ

daiba

Een rustige plek om even bij te komen met een bizar mooi uitzicht is Odaiba Beach. Het is wel midden in de stad, maar dan op een eilandje en aan de rand van het water. Je kunt er heerlijk zitten na een bezoek aan een van de omringende musea en de stad eens rustig bekijken. Gewoon gratis.

daiba

Buiten de stad

Mount Takao

fuji

Als je de stad echt even zat bent kun je ook de trein nemen naar Takaosanguchi Station (高尾山口駅). Je bent ongeveer een uur onderweg vanaf Shinjuku, maar dan ben je even écht in de natuur. Recht vanuit het station zijn er verschillende wandelingen naar de top van de berg en van daaruit heb je bij helder weer ook uitzicht op Mount Fuji (zie foto hierboven). Wij zaten in totaal 2 weken in Tokyo en deze dag buiten de stad was echt genieten!

takao

Hopelijk zit er iets van je gading tussen. Om op de plekken te komen kun je het beste Google Maps gebruiken, daar zit het Japanse OV goed in geïntegreerd.