Bali Bird Park

by Maaike, 21 February 2018

Een van de hoogtepunten van de reis was voor mij het bezoek aan Bali Bird Park. Oliver had dit park voor mij gevonden. Ik ben dol op vogels en hij had gezien dat je in dit park de vogels ook op de hand mocht nemen. Dat had ik nog nooit eerder gezien in een vogelpark, dus dat sprak me wel aan. Zoals altijd met dierentuinen was ik erg benieuwd naar de omstandigheden waarin de dieren leven.

bird park

Voor Indonesische begrippen is het park prijzig. Voor de entree betaal je 385.000 rupiah, wat ongeveer 23 euro is. Als je binnen bent, snap je waarom het zo duur is.

De vogels zitten voor een gedeelte helemaal niet gevangen. Direct bij de entree zitten een aantal kaketoes, ara’s en grijze roodstaarten helemaal vrij in de bomen. Ze zijn ook niet gekortwiekt, dus ze zouden in theorie zo weg kunnen vliegen. Kennelijk worden ze in het park genoeg vertroeteld dat ze blijven.

bird park

Ook valt op hoe veel medewerkers er in het park zijn. Je mag met een aantal vogels op de foto en de medewerker neemt echt de tijd voor je. Ze leggen uit hoe je de vogel vast kan houden en hoe hij heet. Je kon sommige vogels zelfs aaien! Het was ook niet zo druk in het park, dus dat was ook fijn.

Een groot aantal soorten vogels zit wel gewoon vast. In sommige gevallen vond ik de kooi wel wat aan de kleine kant, vooral bij de uilen. Dat blijft altijd lastig met dierentuinen. Het park is verder niet heel groot, met een uurtje ben je overal wel doorheen qua vogels die in de kooien zitten. Er is echter meer te doen dan alleen de vogels in kooien bekijken!

Zo kan je dus alle vogels afgaan die je vast mag houden; dat is echt superleuk. Ook is er een binnenverblijf waar lorries vrij rondvliegen en die mag je voeren. Dan komen ze op je hoofd zitten en op je schouder om te kijken waar het lekkers blijft.

bird park

Daarnaast zijn er ook vogelshows die volgens schema gedurende de dag plaats vinden. Wij hebben een roofvogel show gezien van een half uur. Ook hier viel me op dat ze de vogels enorm goed kennen, veel geduld met de beesten hebben en ze goed trainen. Het was een mooie show en gelukkig kregen we er ook wat uitleg in het Engels bij.

Tijdens de lunch was er ook nog een kleine show in het gebouw waar wij zaten. Toen zei Oliver dat ik me als vrijwilliger moest aanbieden als dat nodig was. Ik werd warempel nog gekozen ook! Ik moest een ara opvangen die een val truc kon doen en daarna werd er een ongelooflijk grote zwarte kaketoe op mijn hoofd gezet (dat beest was zwaar!). Op de foto zie je dat ik het allemaal heel leuk vond.

bird park

En dat somt eigenlijk de hele dag op. Als je een vogelliefhebber bent, ga hierheen! Het is het geld waard. Wij hebben zelfs nog 10 euro extra uitgegeven om alle foto’s te kopen die de medewerkers maken. Je kan ze ook op papier kopen, maar dan kost het 25 euro. Vraag naar de optie om de foto’s zelf te downloaden.

Praktische info:
Het park bevindt zich net boven Denpassar in het zuiden van Bali. Wij raden aan om een Bluebird taxi te nemen voor de dag. Onze taxi chauffeur wachtte op ons terwijl we in het park waren en bracht ons daarna weer terug. De rit kostte ons 300.000 rupiah.

locatie op google maps