Show-down tussen 3 restaurants in Mae Hong Son

by Maaike, 24 September 2017

Mae Hong Son is een prachtig provincie stadje in het uiterste noord-westen van Thailand. Op het moment dat wij er waren, september, ook nog eens ontzettend rustig. Van onze gastvrouw in Sang Tong Huts kregen we 3 tips over waar we het lekkerste vegetarisch konden eten: N&J, Little Good Things en Salween River Restaurant. Van deze drie is alleen Little Good Things een volledig vegetarisch cafe, volledig veganistisch zelfs. Bij de andere twee kun je ook als vleeseter terecht. Gedurende de drie dagen dat we hier verbleven hebben wij de restaurants getest en hier volgt ons oordeel!

N&J

Locatie op Google Maps

Volgens de mevrouw van Sang Tong Huts zouden we hier de beste massaman curry van ons leven gaan eten. Dat gaf nogal hoge verwachtingen, gevaarlijk! Aan de andere kant had ik die dag nog amper wat gegeten, dus mijn lege maag zou ook geen eerlijk oordeel kunnen opleveren. We hebben twee keer bij N&J gegeten. Ik heb twee keer de vegetarische massaman curry op en Oliver had een groene curry geprobeerd en gebakken cashewnoten met kip. Laat je trouwens niet misleiden door de menu-kaart. Hier staan geen vegetarische opties op, maar vraag om een variant met groenten en ze maken het voor je.

Massaman bij N&J

Ik kan kort zijn over de massaman curry: het was inderdaad de beste van m’n leven. De eerste keer had ik dus gruwelijke honger en was mijn oordeel gekleurd, maar ook de tweede keer was het weer absoluut genieten. De variatie aan kruiden en smaken in de massaman curry is ongelooflijk. Ik heb zelden in m’n leven iets gegeten wat zo rijk aan smaak was. Het was een hemelse combinatie van kaneel, anijs-achtige smaken, indiaas-achtige smaken en pittigheid. Ergens is het te omschrijven als een Sinterklaas-ervaring, ik had namelijk het idee dat er speculaaskruiden inzaten. Klinkt raar wellicht, maar als je kruidnoten en speculaas lekker vindt dan zal je dat zeker herkennen in deze massaman curry.

Oliver was ook te spreken over zijn groene curry in dit restaurant, al was hij minder in de zevende hemel dan ik. Als je trouwens iets met vlees bestelt krijg je er amper groenten bij. Dat kan misschien nog een reden zijn om gewoon een vegetarische variant van wat je wilt te bestellen. Of dat dan ook veganistisch is, durf ik niet te zeggen.

De sfeer in dit restaurant kon ik trouwens ook wel waarderen. Het wordt gerund door een Brits-Thais echtpaar en ze draaien er gouwe ouwen uit de rock-muziek.

Little Good Things

Locatie op Google Maps

Dit veganistische cafe is open voor ontbijt en lunch. Wij hebben hier twee keer gegeten, eenmaal voor ontbijt en eenmaal voor de lunch. Beide keren was het heerlijk en de ontvangst heel vriendelijk. Er is een jonge vrouw in de bediening die ontzettend vrolijk is en dolgraag een praatje met je maakt. Ze geeft ook advies over wat je het beste kan bestellen die dag en wij hebben dat beide keren maar gewoon opgevolgd. Dat had tot gevolg dat we een heerlijke curry voor de lunch kregen voorgezet met veel groenten, rijst en een salade. Daarna kregen we gratis als extra een beetje papaya salade (heerlijk!) en een stukje advocado-chocolade taart. Vooral die taart was bizar lekker, wat een uitvinding!

Good Things

Voor het ontbijt hadden we zelfgebakken brood met avocado, hummus en pindakaas-banaan (dit alles niet op 1 boterham bij elkaar, uiteraard). De koffie is ook lekker, gezet met een ouderwetse Bialetti.

Good Things

Behalve voor veganisten is dit cafe gewoon een aanrader voor iedereen die lekker en gezond wil eten. Oké, de chocolade taart is natuurlijk niet zo gezond, maar vast goed voor je bloeddruk en algemeen welbevinden.

Salween River Restaurant

Locatie op Google Maps

Dit is een van de populairste restaurants in Mae Hong Son, dat zal deels komen door de gunstige liggen bij het meertje. Ook heeft het restaurant een zeer uitgebreide menu-kaart.

Wij hebben hier twee keer gegeten, een keer voor ontbijt en een keer voor avondeten. Beide keren waren prima, maar niet uitmuntend. Het ontbijt was zeker voldoende, maar niet om lyrisch van te worden. Gewoon bruine boterhammen met een eitje en een prima koffie.

Salween Restaurant

Het avondeten was beduidend minder. Ik had een vegetarische bonen burger met frietjes en Oliver had gebakken rijst met garnalen. Zijn rijst was waterig en de garnalen moest hij nog van hun staart ontdoen. Mijn burger was ook niet geweldig en de friet niet lang genoeg gefrituurd. Duidelijk de minste ervaring van de drie!

Salween Restaurant

Winnaar

Het lijkt mij duidelijk wat je moet doen in Mae Hong Son. Ga ontbijten of lunchen bij Little Good Things en ga avondeten bij N&J. Dan heb je een mooie combinatie en zul je zeker smullen die dag!