Vragen die mensen hebben over het maken van een lange reis

by Maaike, 24 November 2017

Nu Oliver en ik terug zijn van onze reis van drie maanden krijgen we natuurlijk vragen van mensen hoe het was. Een aantal vragen kwamen een paar keer terug en het leek me leuk hier wat over te schrijven.

Met stipt op één kwam de vraag “wat was het leukste van de reis?”. Dit is gelijk een vraag die onmogelijk te beantwoorden is! Ik kan al niet bedenken wat mijn favoriete eten is, laat staan dat ik hier een goed antwoord op kan bedenken. Voor mij persoonlijk komen een aantal dingen bovendrijven, zoals het rondlopen in kimono in Japan en het Bali Bird Park, waar ik voor het eerst een kaketoe op de hand mocht nemen. Een droom die uitkwam voor een vogelliefhebber zoals ik!

bali bird park

Olivers favoriete momenten op reis waren de kookcursus in Thailand, en de eerste dagen in Japan, waarin alles nog zo helemaal anders is dan in Nederland en de andere Aziatische landen daarvoor.

Mensen wilden ook weten hoe het is om zo lang op reis te zijn. Hier wil ik heel graag een genuanceerd verhaal bij vertellen. Ik vind vaak dat reisblogs en magazines doen alsof reizen alleen maar fantastisch is. Dit is gewoon onzin. Iemand die beweert dat hij zich alleen maar fantastisch voelt tijdens een reis is of een leugenaar of een robot. Zeker met lange reizen is het gewoon zoals het echte leven, je hebt ups en downs. Een down waar ik al over heb geschreven is bijvoorbeeld dat Oliver z’n enkel verstuikte tijdens de afdaling van de vulkaan Rinjani op het eiland Lombok.

Daarnaast heb je gewoon dagen waarop je eigenlijk geen zin hebt om de toerist uit te hangen of andere first world problems zoals geen zin meer hebben om uit eten te gaan. Als je dat twee keer per dag moet doen dan gaat de lol er op een gegeven moment echt wel af, hoe verwend dat ook klinkt.

Gili

Aan de andere kant zijn er ook grote voordelen van lange tijd reizen. Je wordt compleet uit je sleur gerukt en gedwongen om meer in het moment te leven. Dagen duren langer, omdat je veel meer bezig bent met nieuwe dingen zien. Dit was echt precies wat ik nodig had en nu ik terug ben waardeer ik wat ik thuis heb des te meer. Ik heb oude gewoonten opgepakt (yoga, meditatie) en ben nieuwe gewoonten aan het kweken (meer schrijven). Ik voel me ook veel gemotiveerder om (nieuwe) dingen aan te pakken.

Daarmee is ook meteen de vraag beantwoord waarom ik lang op reis wilde. Ik wilde het al sinds ik klaar was met m’n studie, maar toen had ik geen geld en voor ik het wist was ik bezig met hetgeen wat wij ‘carrière maken’ noemen. Oliver en ik waren al aan het sparen voor een tijdje er tussenuit, maar door mijn bijna burn-out kwam het moment gewoon wat eerder. De reis was dus deels een lang gekoesterde wens die uitkwam én een soort reset-button voor mijn leven thuis.

Zou ik het nog een keer doen? Niet op deze manier, eerlijk gezegd. Ons originele plan was om een camper te kopen en door Europa te reizen. Doordat ik een jaar eerder dan gepland pauze nam van werken kon dat plan niet doorgaan (een camper is echt duur, zelfs tweedehands). Nu gingen we heel ver weg en dat ga ik voorlopig niet nog een keer doen. Ons plan voor de toekomst is om dichterbij huis op vakantie te gaan. Hopelijk komt die camper er nog wel een keer, want dat lijkt me nog steeds heel tof.

Als ik je ook een cliché advies mag geven dan is het wel het volgende: je kan ook op reis dichtbij huis. Laat je niet gek maken door je werk en andere verplichtingen, zoals ik. Zorg goed voor jezelf en zie dagjes uit dichtbij huis ook als een mini-vakantie. Als je regelmatig een pauze neemt dan heb je niet eens een lange reis nodig om een grote reset van je leven te doen. Het scheelt je ook nog eens heel veel geld op die manier, haha! Natuurlijk, je mist wat ervaringen aan de andere kant van de planeet, maar geloof me, dat is niet erg. Dichtbij huis zijn ook veel mooie ervaringen op te doen. Belangrijker is dat je die ervaringen opdoet met de mensen waar je om geeft.

Vliegen

Zou ik het toch aanraden om een lange reis te maken? Als je die drang voelt, zeker, go for it! Je weet niet hoe het is als je het niet probeert. Maar zoals ik hierboven al zei, je leven wordt er niet per se geweldiger van. Problemen die je thuis al had neem je gewoon mee in je hoofd en die lossen zich niet vanzelf op. Wel heb je genoeg tijd voor introspectie en door de nieuwe ervaringen kom je wel op nieuwe gedachten.

Mocht je niet de luxe om zo lang van huis te gaan, dan zijn er genoeg andere manieren om ook de positieve kanten van reizen te ervaren: de pauze, de reflectie, uit de sleur gaan.

Ik hoop dat je wat hebt aan dit artikel en meer vragen mogen natuurlijk altijd!