Adachi Museum of Art: een omweg, maar 100% de moeite waard

by Maaike, 18 November 2017

Veel toeristen in Japan hebben maximaal 3 tot 4 weken de tijd om het land te zien. Logisch dus dat veel mensen ervoor kiezen om de gebaande paden te bewandelen, maar dat is zonde! Zo mis je bijvoorbeeld het Adachi Museum of Art, terwijl dit wel met een dagtrip te bezoeken is. Dit museum is omringd door ongelooflijk mooie Japanse tuinen, heeft een prachtige collectie Japanse kunst, biedt voor buitenlandse toeristen 50% korting op de entree en het beste van alles: er zijn amper buitenlandse toeristen. Ben je al nieuwsgierig? Lees dan even verder, want ik zal je vertellen hoe je dit juweeltje kunt bezoeken zonder dat je ver buiten de gebaande paden hoeft te treden.

De locatie + hoe kom je er

De locatie op Google Maps

de locatie

Zo op het oog ligt het museum wat ‘uit de loop’ en dat is ook zo. Wij hadden zelf de inschatting gemaakt dat het niet te doen was als dagtrip en bleven na ons bezoek in Yonago (een naburig stadje ten oosten van het museum) slapen. Ons advies daarover is: doe het niet. In Yonago was geen bal te beleven en het was een lelijke stad. We wilden eigenlijk in Matsue (ten westen van het museum) blijven slapen, maar daar konden we geen betaalbaar hotel meer vinden. Naar horen zeggen is die stad sfeervoller, maar daar hebben wij dus geen informatie over.

de tuinen

Wij kwamen bij het museum vanuit Okayama en ik bedacht me achteraf dat het prima als dagtrip vanuit Okayama te doen is. Je moet wel vroeg uit de veren, maar het is het waard!

Vanuit Okayama pak je een trein van 2,5 uur naar Yasugi. Als je een Japan Rail Pass hebt dan is die reis ‘gratis’. Daarna is er een gratis pendelbus van het museum die elke 20 minuten rijdt! Om het museum op je gemak te bezoeken heb je een uurtje of 4 nodig en daarna ga je gewoon weer terug naar Okayama. Uiteraard moet je wel even goed van tevoren kijken hoe laat die trein van en naar Okayama rijdt, maar dat kan in Google Maps. Met een lange dag heb je dus dit museum bezocht, zonder dat je in een lelijke stad hoeft te blijven slapen.

Waarom is dit museum het waard

Nou rest natuurlijk de vraag: “waarom zou ik al die pijn en moeite doen om precies dit museum te bezoeken? Is er op de gebaande paden niets boeiends?”

Voor mij is het de combinatie van de tuinen en de kunst samen wat dit museum zo bijzonder maakt. Middels de audio-tour word je eerst langs de tuinen geleid en pas daarna kom je bij de kunst. Japanse tuinen hebben een rustgevende werking op mij en daardoor was ik in een rustige stemming toen ik bij de kunst aankwam. Op het moment van ons bezoek (oktober 2017) was er een ruimte met alleen werken van de Japanse kunstenaar Taikan en zijn schilderijen raakten mij diep. Hij schilderde veel natuur en dan zit je bij mij al snel goed. Dit was ook onze eerste aanraking met Japanse kunst, dus dat maakte natuurlijk ook extra indruk!

de tuinen

Omdat je in Japanse musea ook geen foto’s mag maken en je stil moest zijn was het ook een erg prettig bezoek! Geen hordes mensen die selfies lopen te maken bij de schilderijen en veel te hard praten, maar gewoon ruimte voor reflectie en concentratie. Het klinkt misschien wat pompeus en pretentieus, maar als je eenmaal hebt ervaren wat stilte kan doen voor je beleving van kunst wil je misschien niet anders meer.

Het was ook niet zo druk als we in sommige andere musea in Japan hebben meegemaakt, dat scheelde ook een hele hoop. In Tokyo en Hiroshima was het echt hutje-mutje schuifelen langs de kunst, want daar zijn simpelweg veel meer mensen. Wat mij betreft dus nog een voordeel om dit museum te bezoeken: even wat rust!

de tuinen

En die tuinen zijn echt bizar mooi. Er zijn verschillende typen tuinen, allemaal perfect bijgehouden. Je kan op verschillende plaatsen in het museum eten of thee drinken met uitzicht over de tuin; om lekker zen van te worden!

Maar wat moet ik in Okayama dan?

Misschien was je helemaal niet van plan om naar Okayama te gaan of die stad als uitvalsbasis te gebruiken. Wij hebben er 3 nachten geslapen in hotel Mitsui Garden, en dat beviel prima. Wij hebben namelijk een andere dagtrip gedaan vanuit die stad, waar ik later ook nog een post aan zal wijden, namelijk het eiland Naoshima bezoeken. Overal op dat eiland zijn kunst projecten en wederom is het niet heel bekend bij de Westerse toerist. Ook kan je vanuit Okayama een dagtripje doen naar Himeji Kasteel, het bekendste kasteel van Japan. Zo kan je dus een aantal toffe dingen bezoeken zonder dat je steeds hoeft te verkassen. Al met al is het dus de moeite waard om te overwegen in Okayama te blijven slapen.

Overtuigd?

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen om naar dit museum te gaan! Je krijgt er echt geen spijt van, dat beloof ik je. Nog meer vragen? Laat het ons weten op Facebook!